Informació general

Qui som?

La Fundació d'Esplais Santa Maria de Núria, registrada amb el número 02212 de la Secretaria General de Joventut, és una entitat de caràcter diocesà, que està en l'estructura organitzativa del nostre bisbat formant part de la Delegació Diocesana de Joventut, ja que vol ser també una resposta a les inquietuds de la pastoral de joves en l'àmbit diocesà. També és membre de Coordinació Catalana de Colònies, Casals i Clubs d'Esplai (CCCCCE), què té com a tasca coordinar, aplegar i acompanyar el centres de l'Església Catalana que es dediquen a l'atenció a l'infància, i l'adolescència des del temps lliure i des d'una opció clara per una formació humana i cristiana, tot seguint les petjades de Jesucrist i el seu missatge d'acollir els més petits “Qui acull un infant com aquest en nom meu, a mi m'acull” Mt. 18,5 i mitjançant aquesta membres de la Federació Internacional de Moviments Catòlics d'Acció Parroquial (FIMCAP). També formem part de Didania, que és l'organització a nivell estatal del temps del lleure. Actualment som una associació de 13 centres d'esplai i 9 cases de colònies repartides arreu del bisbat. En conjunt contem amb uns 250 monitors i les nostres activitats aplega al voltant de 1000 infants, joves i adolescents.

On som?

Situada al nord-oest de Catalunya, la diòcesi de l'Urgell s'allarga des dels plans d'Urgell, fins a la Vall d'Aran, i s'estén per les comarques del Pla d'Urgell, l'Urgell, la Segarra, la Noguera, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, la Vall d'Aran, la Cerdanya, el Ripollès i el país d'Andorra.
La varietat del paisatge, determina també els mitjans de vida dels seus habitants: des del pagès fruticultor de regadiu i el pagès de secà i ramader, fins els industrials i minaires, passant per l'aprofitament forestal. Una diòcesi eminentment rural, on el 75% de les parròquies no passen de 300 habitants i les més grans no arriben a 15.000. Totes aquestes característiques ja fan que els grups siguin diferents, tant per tarannà com per nombre de participants.

Què volem oferir?

 • Un acompanyament a tots els grups, esplais, colònies,... de la nostra geografia diocesana que necessiten ajuda i seguiment, a nivell de formació dels monitors (des del departament de formació amb cursos de monitors, directors i monogràfics especialitzats); a nivell d'informació de les activitats que es duen a terme, relacionades amb el món del lleure, de recursos en tots els camps: materials, cases de colònies, ajudes econòmiques, recursos humans,...
 • La FEMN comparteix amb tots els centres d'esplai que formen part de la nostra fundació, el seu NIF i els seus estatuts. D'aquesta manera facilitem el registre dels nostres centres.
 • Una estructura organitzativa que permeti agilitzar i vetllar pels tràmits administratius i burocràtics vers les institucions públiques i d'altres en general. Una estructura que vol ser dinàmica i oberta. L'Assemblea General com a òrgan de decisió i la junta directiva com òrgan executor, d'acció i de treball més immediat.
 • Un espai que permeti esperonar, desvetllar i fer créixer en la fe cristiana a tots els components d'aquesta gran família: nens/es, monitors/es, intendents/es i cuiners/es, pares i mares, comunitat creient i comunitat civil, es a dir tota la nostra societat.

Què volem treballar?

 • L'opció per una educació integral de tots els que utilitzen i formen part dels nostres centres. Una opció que vol aportar als nens i adolescents de l'Esplai i les colònies uns valors i unes actituds que van més enllà dels valors consumistes i egoistes de la nostra societat.
 • Cada nen i nena són únics i originals. El seguiment i l'acompanyament per part dels caps té en compte aquesta atenció a la diversitat.
 • Oferir-los un espai lúdic i a la vegada constructiu per a la seva personalitat, per fer-los ciutadans per a una societat millor. En aquest cas ciutadans per construir un país molt més solidari, obert als altres, però també fidel a les seves arrels i a la seva cultura. - Els jocs, els tallers, les excursions, la música, etc. com elements claus a l'hora de la programació de les activitats que hem desenvolupat al llarg de l'any.
 • Recuperar i valorar la vida en contacte amb la natura. La vida a l'aire lliure ha de ser uns dels pilars bàsics que motivaran les nostres activitats. La natura com una herència que hem de cuidar i que caldrà respectar i estimar d'aquí una educació ecològica i respectuosa amb el medi. Els nens i nenes hauran de conèixer i valorar el seu entorn més immediat. - Importància de les persones, una gran valoració pel nucli de la família, es vetlla per les activitats relacionades amb els pares (els adults) i d'una manera especial amb la gent més gran (els padrins dels nostres pobles). Una bona relació entre generacions permet que un poble no perdi les seves arrels i tingui clar els seus horitzons: aquesta relació s'ha de basar en el respecte i l'estima.
 • Optar per la nostra terra, pel nostre país. Educar als nens i nenes perquè siguin capaços d'estimar el seu poble, el seu bisbat i també la seva terra. Una terra que sempre ha de ser acollidora amb la gent de pas, els immigrants, una terra tolerant i plural en vers altres cultures i formes de pensar. Els que formem la FEMN ens sentim com a nostres els problemes i les necessitats de la nostra societat, col·laborem amb les altres entitats i associacions que també treballen per fer un poble millor, una societat més cívica i constructiva.
 • Des de la llibertat de consciència i de creença, però sense por ni embuts, oferir la proposta d'una formació humana i cristiana, respectant sempre els criteris dels pares i la innata espiritualitat dels nens/es . Una proposta que vol donar-los uns valors que els permetin enfrontar-se davant un entorn mogut per interessos egoistes i uns valors que no permeten el desenvolupament integral de la persona. Sense oblidar que els nostres centres són confessionals i que per tant l'opció de fe no està mai amagada; una opció de fe que vol convidar als nens i nenes a conèixer i poder optar per un camí traçat des de la fe cristiana com a membre d'una comunitat eclesial.
 • Volem donar als adolescents i joves des dels nostres grups una possibilitat de passar-ho bé, més enllà de la rutina dels seus caps de setmana. Adonar-nos que per passar-ho bé no ens cal l'alcohol, les drogues i la música a “tot gas” i que hi ha altres opcions molt vàlides. Que estimar i tenir una relació afectiva és important i que cal estar informats. Ens cal una bona informació i formació afectiva – sexual; si més no que s'obrin al diàleg amb els adults per resoldre les seves grans preguntes de la vida.

Des d'on volem treballar?

Primordialment des dels següents espais es podran desenvolupar tot aquest projecte de formació integral de la persona:

 • El centre d'Esplai, que amb un caràcter periòdic, diari o de caps de setmana, es dedica a activitats de lleure.
 • Les colònies de vacances, unes estades en cases de colònies que afavoreixen l'experiència de vida en grup, el contacte amb la natura i les activitats creatives i de formació.
 • Els campaments, estades en tendes de campanya, fet que afavoreix un contacte més directe amb la natura.
 • Les rutes, com activitat itinerants, a peu o amb l'ajut d'un altre transport.
 • Els camps de treball com espai de creixement personal i ajuda solidària.
 • Els intercanvis, com activitats de coneixement i d'obertura d'altres cultures.

Quin objectiu final volem aconseguir?

Un objectiu que en línia amb el missatge de la Bona Nova de Jesús, vol educar a la persona (nen, nena, adolescent, jove) a créixer des de la llibertat i la dignitat i així poder aconseguir transformar en clau evangèlica i humana la nostra societat de consum i egoista. Com s'apunta a la Proposta educativa de la CCCCCE. Aconseguir una persona lliure i amb identitat, crítica i reflexiva, activa i compromesa, acollidora i contemplativa, que estima la natura i l'entorn, que defensa la pau. Aconseguir una societat justa i lliure, integradora i participativa, respectuosa i solidària, amb una nova perspectiva moral i ètica, oberta a la resta del món.

 • Promoure, des d'una visió cristiana, l'educació en el temps lliure i el voluntariat.
 • Fomentar la participació d'infants, adolescents i joves dels grups d'esplai en les diverses activitats i accions de la diòcesi.
 • Estar present en la societat a través de l'educació en el lleure promovent la participació, l'animació cívica, l'educació ambiental, el respecte a la diversitat, l'educació per la pau i l'educació social mitjançant les activitats dels Centres d'Esplai, altres entitats i moviments.
 • Prioritzar l'atenció a la infància i a la joventut.
 • Donar suport als Centres d'Esplai i a altres entitats i moviments de la diòcesi per al desenvolupament de les seves activitats.
 • Impulsar la millora de les Cases de Colònies per tal d'oferir un servei de qualitat.
 • Vetllar per la formació dels educadors i educadores en el lleure essent un servei obert a la societat, donant prioritat als Centres d'Esplai de la diòcesi de l'Urgell.